政治家和选举,投票自由和积极参与民主,为改变而投票全民投票在线
Marian Lupu

Marian Lupu vrea un tratat de bază între Republica Moldova şi România

Marian Lupu 50%

 

Liderul interimar de la Chişinău, Marian Lupu, consideră necesară semnarea unui document politic de bază între România şi Republica Moldova pentru "fortificarea relaţiilor de bună vecinătate" între cele două state, relatează Agerpres.

 

  MARIAN LUPU / Sursa: Agerpres

 

Lupu a declarat astăzi presei că un subiect important pe agenda relaţiilor dintre Bucureşti şi Chişinău este şi continuarea discuţiilor privind documentul politic de bază. "Deoarece, în viziunea mea, să ne limităm la o declaraţie politică care vizează, da, un parteneriat strategic privind integrarea europeană este important, dar nu este suficient", a declarat Marian Lupu. El a făcut referire la declaraţia comună privind instituirea unui parteneriat strategic între cele două state pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, semnată de predecesorul său Mihai Ghimpu şi preşedintele României, Traian Băsescu, pe 27 aprilie 2010, la Bucureşti.


Pachetul de aranjamente politico-legale trebuie să fie exact acelaşi cu cele semnate cu alte state vecine ale României, a adăugat Lupu. Republica Moldova nu trebuie să fie o excepţie în acest context, deoarece doar o abordare pur europeană, o agendă transparentă, care vine în beneficiul a două state partenere este unica direcţie pentru fortificarea relaţiilor de bună vecinătate, a mai afirmat el.

Referindu-se la Tratatul privind regimul de frontieră dintre România şi Republica Moldova, care a fost semnat la 8 noiembrie la Bucureşti şi care a provocat unele dezbateri în Republica Moldova privind legalitatea acestuia, Lupu a spus că în privinţa acestui subiect doar juriştii trebuie să se pronunţe. Totuşi, el a salutat semnarea acestui acord.

"Semnarea unui asemenea acord vine şi cu o importanţă politică deosebită, deoarece se pun nişte puncte pe 'i' după zeci de ani de zile. Se elimină nişte umbre în relaţiile bilaterale, nişte argumente false pentru anumiţi politicieni, sau partide politice care încercau să facă speculaţii la acest subiect, dar este important şi pentru o transparenţă a agendei în relaţiile bilaterale", a conchis Marian Lupu.

Subiectul unui Tratat de bază între România şi Republica Moldova a constituit una din divergenţele existente în relaţiile dintre cele două state în perioada guvernării comuniste de la Chişinău, în perioada 2001-2009, dar, după venirea Alianţei pentru Integrare Europeană la guvernare, în septembrie 2009, discuţiile pe această temă s-au domolit. În programul de guvernare al noii Alianţe nu este prevăzut în mod expres semnarea unui tratat politic de bază între România şi Republica Moldova, dar se menţionează "consolidarea în continuare a cadrului juridic bilateral pornind de la interesele ambelor state".

UE, obiectivul prioritar

În cursul unei întâlniri cu Dirk SChuebel, șeful delegației Comisiei Europene în Republica Moldova, Lupu l-a asigurat pe acesta că integrarea europeană este o prioritate absolută a politicii interne şi externe a Chișinăului și, prin urmare, vor fi valorificate toate oportunităţile pentru aprofundarea şi extinderea colaborării moldo-comunitare.

Republica Moldova are stabilite obiective concrete în domeniul integrării europene, printre care dinamizarea negocierilor pentru semnarea Acordului de Asociere cu UE, menţinerea dialogului cu UE privind liberalizarea regimului de vize, valorificarea oportunităţilor cooperării regionale în Europa Centrală şi de S. d-Est pentru intensificarea dialogului moldo-comunitar.

 

 

18 Ianuarie 2011.

Sursa: www.evz.ro

2011-01-20


Kira -
标示no spam

ElectionsMeter 不对评论的内容负责。请您参考发表该评论的用户和作者。任何在ElectionsMeter 发布的评论都有包含原始的作者名字。用户必须遵守关于著作权限的相关规定。请您参阅我们网站上公布的相关政策。

 
load menu