政治家和选举,投票自由和积极参与民主,为改变而投票全民投票在线
Alianţă Moldova Noastră

Alianţa se „rupe" în cursa pentru Capitală

Alianţă Moldova Noastră 41%

 

 

Dorin Chirtoacă, primarul Chișinăului

 

Vlad Filat, liderul liberal-democraţilor, a anunţat că partidul său va avea un candidat propriu, „puternic" şi „cu şanse", pentru funcţia de primar al Chişinăului. Declaraţia vine la scurt timp după ce edilul-şef al oraşului, Dorin Chirtoacă (PL), şi-a anunţat şi el candidatura.

Alegerile generale locale din luna mai au început să le dea mari bătăi de cap politicienilor. Aceştia sunt acum în căutarea celor mai buni candidaţi pentru şefia Capitalei, deşi nu au terminat cu instaurarea noii guvernări şi n-au găsit deocamdată o soluţie pentru alegerea şefului statului.
Premierul Vlad Filat a declarat pentru postul de radio „Europa Liberă" că alegerile în municipiul Chişinău „sunt importante", iar candidatul PLDM „va fi unul puternic, care să aibă şanse reale de a fi primar general". Premierul nu a dat nume, dar nici n-a negat că Alexandru Tănase, ministrul Justiţiei, nume tot mai des vehiculat, ar putea fi desemnat de partid pentru acest post.

 

 

Alexandru Tănase, ministrul Justiției

 

Anterior, actualul primar de Chişinău, liberalul Dorin Chirtoacă, şi-a anunţat decizia de a candida pentru al doilea mandat. Mihai Ghimpu, fostul preşedinte interimar, este sigur că nepotul lui, Dorin Chirtoacă, va câştiga şi în acest an Primăria Capitalei. Şi preşedintele Alianţei „Moldova Noastră", Serafim Urecheanu, nu exclude că ar putea candida la Primăria Capitalei, pe care a condus-o anterior timp de 11 ani.

LUPTĂ CE AR PUTEA ZDRUNCINA ALIANŢA
Unii politicieni au propus ca la alegerile pentru Primăria Chişinăului partidele componente ale Alianţei pentru Integrare Europeană să se prezinte cu un candidat comun. Vlad Filat exclude acest lucru. „Vreau ca să fie înţeles de către toată lumea: o competiţie electorală nu înseamnă obligatoriu zdruncinare a ceva, ci o competiţie sănătoasă, iar cei mai buni vor câştiga", a adăugat premierul.

 

Igor Dodon, deputat PCRM

 

Filat spune că PLDM va avea de luptat cu candidaţi serioşi din partea Partidului Comuniştilor, Partidului Liberal, Partidului Democrat, precum şi a AMN-ului. Cel mai vehiculat nume ca posibil candidat din partea comuniştilor este Igor Dodon, fost ministru al Economiei şi vicepremier în perioada guvernării comuniste.

CEA MAI BUNĂ TRAMBULINĂ POLITICĂ
Discuţia despre candidaţii la Primăria Chişinău nu este prematură, afirmă analistul politic Octavian Ţâcu. „Este un proces politic normal. Au rămas patru luni până la alegeri", spune expertul. „Abia acum trăim un proces politic adevărat. Până acum s-a produs un schimb perpetuu al nomenclaturiştilor comunişti la putere", a adăugat Ţâcu.

Funcţia de Primar al Chişinăului este foarte tentantă pentru mulţi dintre politicienii moldoveni. „Primăria Chişinău este una din cele mai importante trambuline politice. Totodată, în capitală sunt concentrate cele mai importante resurse financiare ale ţării. Funcţia de primar te face mai vizib. l şi ulterior poţi avansa mai lesne în cariera politică ", conchide Octavian Ţâcu.

 

 

18 ian 2011

Sursa: www.adevarul.ro

21.01.2011


Kira -
标示no spam

ElectionsMeter 不对评论的内容负责。请您参考发表该评论的用户和作者。任何在ElectionsMeter 发布的评论都有包含原始的作者名字。用户必须遵守关于著作权限的相关规定。请您参阅我们网站上公布的相关政策。

 
load menu